Trend: Çay ağacı yağı
Cilt Bakımı

Trend: Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı nedir?

Melaleuca alternifolia ağacının yapraklarından elde edilir. Avustralya ve Yeni Gine bölgelerinde yetişen nebat yerliler tarafından çok daha öncekinden beri ilaç olarak kullanılmaktadır. Yaprak ve sürgünleri ezildiklerinde içerisindeki uçucu yağdan dolayı karakteristik bir koku yayarlar. Nebatın bu kısımları damıtılarak uçucu yağı elde edilir.

Çay ağacı yağı ne için kullanılır?

Çay ağacı yağı ile alakalı yeterli araştırma olmamasına karşın bazı çalışmalar enfeksiyonların önlenmesinde tesirli ve rehabilitasyonunda destekçi olduğunu ileri sürmektedir.

Harici olarak kullanılan çay ağacı yağı krem, merhem, sabun, şampuan, diş macunu, dudak balsamı olmak üzere çok rakamda beden bakım mahsulünün içerisinde bulunur.

İçerik olarak 60’dan fazla terpenoid kapsar ve antiseptik özelliği olan terpinen-4-ol içeriğindeki ehemmiyetli bir etkindir ve azami ölçüde bulunur. Ayrıca alfa ve gama- terpinen, 1,8-sineol kapsar. İçeriğideki monoterpenler sayesinde biyomembranlar ve membran proteinleriyle etkileşime girerek antibakteriyel, antifungal ve antiviral tesir gösterir.

Çay ağacı yağı çoğunlukla minik kesikler, yaralar, cilt ve mantar enfeksiyonlarında kullanır. Haşere ısırıkları, pamukçuk ve eşi enfeksiyonlarda kullanılan mahsullerin içerisine katılan bir etkindir.

Muayenehane çalışmalarla da iltihaplı sivilce, sistit, Trichomonas vaginalis ve Candida albicans’a dayalı vajinal enfeksiyonlar  ve mantar enfeksiyonlarında rehabilitasyon edici özelliği olabileceği gösterilmiştir.

Antiseptik ve gözetici olarak kozmetik mahsullerde kullanılır.

Öksürük ve soğuk algınlığının, diş eti irini, nazofarinjit, sedef hastalığı, sinüs tıkanıklığı, stomatit ve bademcik cerahatindeki ananesel kullanımı deneysel ve muayenehane çalışmalarda desteklenmemiştir.

Çay ağacı yağı tehlikesizdir mi?

Çay ağacı yağının topikal olarak haricen kullanımı tehlikesizdir. Günlük olarak doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Dahilen uygulamalarda dozu uzman bireyler tarafından tanımlanmış mahsuller kullanılmalıdır.

Cilde % 100 saf yağ formunda uygulandığında, çay ağacı yağı içerisinde bulunan sineolden dolayı seyrek tahrişe neden olabilir ve bazı insanlarda alerjik bir döküntü geliştirebilir. Çay ağacı yağının azami nitelikteki formları sineol ölçüsünün %10’un altında olduğu karışımlardır.

Sizde de döküntü geliştirebileceğinden kaygı dinliyorsanız, evvel cildinizin minik bir bölgesinde yağı deneyin. Ayrıca çay ağacı yağını zeytin veya badem yağıyla seyreltebilirsiniz.

Farklı bir mahsul kullanıyorsanız ve çay ağacı yağıyla kombine etmeyi düşünüyorsanız kesinlikle hekiminize bildirin. Hamileler ve emzirenler kullanmamalıdır.

Botextra; haber botu , film botu, dizi botu, wordpress botu.Akıllı içerik sistemi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir